De magie van mooie en volle lippen – wie valt er niet voor? De eerste lipvergrotingen werden al in de jaren zestig uitgevoerd. Toentertijd werd dit nog gedaan met behulp van vloeibare siliconen. Echter hadden deze siliconen de nogal onaangename eigenschap om zich te verplaatsen naar een ander gebied.

Vandaag de dag is er gelukkig een hoge standaard vastgesteld op het gebied van lip fillers (en andere cosmetische behandelingen), waardoor een veilige ingreep met relatief weinig bijwerkingen mogelijk is. Onze artsen in Nederland zijn daarom BIG-geregistreerd en aangesloten bij de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde). Maar ondanks de grote ontwikkelingen brengt een cosmetische behandeling zoals lip fillers nog steeds verschillende mythes, meningsverschillen en paradoxen met zich mee.

Als de term lip fillers wordt gebruikt, volgt vaak snel de uitspraak: “Ik begrijp echt niet waarom iedereen botox in de lippen injecteert!” – Nou, wij ook niet! Niemand doet dit namelijk. Voor lip fillers wordt er hyaluronzuur gebruikt; geen botox. Hier even een korte gids:

Hyaluronzuur: wordt als vulstof gebruikt om meer volume te creëren.

Botulinetoxine: ontspant de spieren en wordt vooral gebruikt om rimpels te verminderen.

Toegegeven: de opgeblazen lippen (immens volle maar ongedefinieerde lippen) die in het verleden vaak werden gezien is niet de meest charmante versie van lip fillers. Het ‘oppompen’ van de lippen van toen is echter niet meer te vergelijken met de huidige lipinjecties. Meer volume speelt natuurlijk nog steeds een belangrijke rol, maar is niet de enige garantie voor een mooi en harmonieus resultaat. Andere belangrijke elementen zijn bijvoorbeeld gedefinieerde contouren, een evenwichtige verhouding tussen de boven- en onderlip of een goed gevormde cupidoboog.

De pijn van een lip fillerbehandeling

Voordat we ingaan op het onaangename onderwerp ‘pijn’, willen we er eerst op wijzen dat iedereen pijn anders ervaart. Het is dus lastig om te zeggen of een lip fillerbehandeling pijn doet of niet. Toch merken we vaak dat onze klanten de neiging hebben om het pijnniveau van een lipinjectie te overschatten. Wat veel van hen niet weten is dat zelfs zonder verdovingscrème, wordt er nog steeds verdoving gebruikt. De filler zelf bevat namelijk lidocaïne; dit is een stofje dat de lippen gelijk naar de injectie verdooft. Ben je toch nog bang voor de pijn? Dan kun je natuurlijk altijd vragen om de extra verdovende crème, deze is gratis.

Hyaluronzuur gaat niet eeuwig mee

Helaas maar waar. Het effect van hyaluronzuur gaat enkele maanden mee. En kan na een aantal herhaalbehandelingen zelfs vele maanden meegaan, maar nooit voor altijd. Drink voldoende water (2 liter per dag) zodat het hyaluronzuur extra vocht kan binden. Zo haal je het maximale uit je fillers.