Wanneer lachlijnen rond de ogen lopen, geven neus en mond geen reden meer om te lachen

Daarom zijn lachlijnen helemaal niet grappig

Lachlijnen zijn een teken van een gelukkig en tevreden leven. Veel mensen vinden de fijne lijntjes die zich meestal rond de ogen, neus en mond vormen vanaf het midden van de jaren 20 als een uiterst sympathieke bijwerking van huidveroudering. Een persoon die de eerste zichtbare rimpels in deze gebieden vertoont, lijkt vaak en vaak te lachen en is daarom ook een prettige metgezel. Maar wat halverwege de twintig wordt beschouwd als een sympathiefactor, kan tien jaar later uitgroeien tot een verontrustende schoonheidsfout. Want als de fijne lijntjes diepe groeven worden, verandert de voormalige opgewekte natuur al snel in een knorrige oude man.

Hoe verschijnen lachlijnen?

Zoals bij elke andere rimpel, is de belangrijkste reden voor de vorming van lachlijnen rond de ogen, neus en mond een afname van de lichaamseigen collageen- en elastineproductie. Het gebrek aan collageen en elastine betekent op zijn beurt dat de huid vet verliest en daardoor dunner en gerimpeld lijkt in het algemeen . Gebieden in ons gezicht die vaak en herhaaldelijk samentrekking van de gezichtsspieren veroorzaken (zoals het geval is bij bijvoorbeeld lachen), zijn bijzonder gevoelig voor de vorming van diepe en permanente rimpels. De voormalige sympathieke lachlijnen, die ons halverwege de twintig veel vreugde gaven, ontwikkelen zich langzaam maar zeker tot diepere voren, waardoor ons gezicht niet langer vriendelijk, maar chagrijnig en oud wordt.

Hoe kunnen lachlijnen worden behandeld?

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid steeds meer gerimpeld, slap en bleek. Het verouderingsproces onder controle houden met natuurlijke middelen en een gezonde levensstijl is mogelijk, maar geen langetermijnoplossing. Om blijvende resultaten te bereiken en zichtbare rimpels te verminderen, zijn behandelingen met hyaluron en botulinumtoxine beschikbaar. Terwijl de lachlijnen rond de ogen (ook wel kraaienpootjes genoemd) kunnen worden verminderd door een gerichte injectie met Botox, is de injectie met hyaluron geschikt voor de behandeling van de nasolabiale lijnen.

Voor wie wordt de behandeling van de lachlijnen overwogen

In principe kan iedereen die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, worden behandeld met botulinumtoxine of hyaluron. Als rimpelbehandeling met botox of hyaluronzuur op jonge leeftijd wordt overwogen, is dit meestal om puur preventieve redenen. Een vroege rimpelbehandeling kan er uiteindelijk voor zorgen dat lelijke rimpels helemaal niet verschijnen. Maar zelfs bij bestaande rimpels is esthetische behandeling met botox en hyaluronzuur mogelijk. Terwijl botox zorgt voor gerichte ontspanning van de spier en contractie ervan voorkomt, tilt het geïnjecteerde hyaluronzuur de lijntjes in de huid op en dempt ze zichtbaar. Het resultaat is een frisser en jonger uiterlijk.

Onze M1-artsen adviseren u graag vrijblijvend in een uitgebreid gesprek!