BORSTKANKER

BORSTKANKER

Oktober is de maand waarin er wereldwijd bewustzijn wordt gecreëerd rond borstkanker. Deze maand zal er extra worden stilgestaan bij de ziekte die volgens het Integraal kankercentrum Nederland (2020) 1 op de 7 vrouwen treft. We vinden het belangrijk dat wij de bekendheid van de ziekte vergroten en bewustzijn creëren over borstkanker omdat er dagelijks honderden vrouwen in onze kliniek komen.

In 2019 waren er 17.181 mensen die te horen kregen dat ze borstkanker hebben. 

Dankzij goede medische zorg is de kans groot dat je borstkanker overleefd. Toch overlijden er jaarlijks meer dan 3.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van borstkanker. Het is daarom belangrijk om de tekenen van borstkanker te herkennen. 

Wat is borstkanker?

Borstkanker (ook wel mammacarcinoom genoemd) is een vorm van kanker die ontstaat in het melkklierweefsel in de borst. Het komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Meestal wordt borstkanker ontdekt door een knobbeltje in de borst.

Wist je dit? Sterfte door borstkanker kan met 40% dalen als vrouwen tussen de 50 en 69 zich om de twee jaar laten screenen.

Hoe ontstaat borstkanker?

Bij borstkanker ontstaat kanker in het borstweefsel. Kanker ontwikkelt zich door kwaadaardige cellen die niet meer volgens het gebruikelijke patroon afsterven of delen.

Ons lichaam vervangt zijn cellen regelmatig doordat de cellen zich voortdurend delen. Bij zo’n celdeling wordt het DNA gekopieerd en verdeeld over twee nieuwe cellen. Er is altijd een kans dat er iets fout gaat tijdens zo’n celdeling.

Als het je lichaam niet lukt om je goed te beschermen, raakt het DNA beschadigd en kan er borstkanker ontstaan: de cel deelt zich dan eindeloos en vermeerdert zich ongecontroleerd, met een gezwel (of tumor) als gevolg. Zo’n gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn.
Een goedaardige tumor kan het omringende weefsel opzij duwen, maar dringt niet binnen. Een kwaadaardig gezwel kan zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Corona en borstkanker

Omdat dit voorjaar door de coronauitbraak veel reguliere zorg niet beschikbaar was of gemeden werd, zijn er 5000 kankerdiagnoses minder gesteld dan in de voorgaande tien jaren. Des te belangrijker is het nu om het bewustzijn over borstkanker te vergroten. Voor een deel van de betrokken patiënten kan dat veel verschil maken: het verschil tussen uitgezaaid en niet-uitgezaaid, tussen een zware behandeling en een lichtere. Dat zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), een onderzoeks- en adviescentrum voor kanker. Des te belangrijker is de borstkanker awareness maand dit jaar. 

Hoe kan je de eerste tekenen van borstkanker herkennen?

Veel mensen weten dat een afwijkend knobbeltje in je borst kan duiden op borstkanker. Maar andere symptomen zijn minder bekend. Daarom is het advies van Borstkankervereniging Nederland: Ken je lijf! Het is belangrijk dat je je borsten goed kent (hoe ze voelen en eruit zien), om zo tijdig een verandering op te kunnen merken waarmee je een afwijking kunt ontdekken. Ben je ongerust over een afwijking aan je borst of tepel? Ga dan naar je huisarts.

Symptomen bij borstkanker

Een knobbeltje in de borst is een van de meest voorkomende symptomen van borstkanker. Er zijn ook andere symptomen of veranderingen die kunnen wijzen op borstkanker. Bijvoorbeeld een ingetrokken tepel of deukjes, kuiltjes of putjes in de huid.

Om verdachte veranderingen te kunnen herkennen, is het belangrijk om je borsten regelmatig te bekijken. Zo merk je eventuele afwijkingen eerder op. 

Veel afwijkingen of symptomen in de borst zijn geen kanker maar wees wel alert. Ga bij twijfel naar de huisarts.