Verjonging van de handen met hyaluronzuur

Helaas zijn onze klinieken momenteel gesloten (voorlopig t/m 28 april). Ook al kunnen we nu geen behandelingen uitvoeren, we willen je nog wel graag op de hoogte houden van de behandelingen die wij normaalgesproken uitvoeren in onze klinieken. Drs. Maloes M. Zadeh (arts cosmetische geneeskunde bij M1 Med Beauty) vertelt je in deze blog alles over huidverjonging op de handen.

Veel patiënten streven naar gelijktijdige verjonging van het gezicht, hals, decolleté en de handen. Waarbij de laatste jaren steeds meer belangstelling is voor hand huidverjonging. Voor hand huidverjonging worden verschillende materialen gebruikt onder andere: hyaluronzuur oftewel filler. Onlangs heeft de Food and Drug Administration, filler-merk Restylane goed gekeurd als de eerste hyaluronzuur filler voor handverjonging. Deze filler herstelt het volume en verbetert de contour en volume van de hand.

Achtergrond: De huid vervult een aantal vitale fysiologische functies en het conditie ervan is een bron van het welzijn van het lichaam. Atrofie, het dunner worden van de huid en van de hand, spieren en onderhuids vet zorgen er samen voor dat de onderliggende pezen en aderen prominenter worden, hetgeen een verouderingsproces kan initiëren (zie Fig 1).

Mechanisme van hyaluronzuur: Hyaluronzuur oftewel filler, is een suiker molecuul dat uit verschillende strengen bestaat. Het is een veel voorkomende bestanddeel wat ook  bij mensen en andere dier soorten voorkomt. Hyaluronzuur is bij de mensen onder andere aanwezig in de huid etc.

De stevigheid en levensduur van hyaluronzuur producten zijn afhankelijk van de hyluronzuur-concentratie en andere zaken zoals: molecuulgewicht van de filler. De duur van een filler kan variëren tussen 6 maanden tot 2 jaar. Vroeger werden de filler producten verkregen uit dierlijke bronnen zoals de kam van een haan. Tegenwoordig worden alle producten geproduceerd door bacteriële fermentatie processen. Er zijn momenteel een aantal typen filler beschikbaar die goed gekeurd zijn door de Food and Drug Administration voor een of meer van de volgende plekken: het corrigeren van de rimpels en/of plooien in het gezicht, zoals: de nasolabiale plooien, lipvergroting en volume correctie van het mid-face.

Indicatie en klinische effect: Zoals eerder besproken resulteert het verouderingsproces in de uitputting van endogeen hyaluronzuur, wat een belangrijke rol speelt in de huid voor bijvoorbeeld hydratatie en bescherming tegen oxidatieve stress. Toevoegen van exogeen hyaluronzuur, hiermee wordt fillers bedoeld, verhoogd het stimuleren van de menselijke fibroblasten. Fibroblasten zijn de belangrijkste bindweefsel. De fillers kunnen worden gebruikt om eventuele ongewenste volume  verlies ongedaan maken.

Bijwerkingen: blauwe plekken na de behandeling door de filler komen vaak voor, maar zijn meestal mild en kort duur.

Complicaties: Er zijn tot zover nog geen ernstige of langdurige complicaties gezien bij een hand huidverjonging middels filler, hoewel er gevallen bekend zijn, waarbij granuloomvormingen zijn voorgekomen. Granulomen ontstaan als een opruim of ontstekingsreactie van de huid.

Conclusie: Verjonging van de handen met fillers is een eenvoudige procedure met een hoge patiënttevredenheid en een laag aantal complicaties, mits het correct uitgevoerd wordt door een gespecialiseerde arts.