MYTHEN EN FEITEN OVER HYALURONZUUR

"Mythes en feiten Hoe goed ken je hyaluronzuur?"

Hyaluronzuur is een transparante stof die van nature door ons lichaam wordt aangemaakt. De grootste afzettingen van hyaluron in het menselijk lichaam worden aangetroffen in de huid, het bindweefsel en de ogen. De belangrijkste functie van hyaluron is het opslaan van water in het weefsel. 50% van het hyaluron in het lichaam is dus verantwoordelijk voor de vochtvoorziening. Factoren zoals het verouderingsproces, sterke UV-straling, roken en luchtverontreiniging kunnen de hoeveelheid hyaluron in het lichaam verminderen. Wij hebben feiten en mythen over hyaluronzuur verzameld, die wij nu aan u presenteren!

# 1 Hyaluronzuur maakt de huid elastischer.
Feit: Door regelmatig hyaluronzuur aan de huid toe te voegen, kan het natuurlijke verouderingsproces worden tegengegaan. Dit is echter alleen mogelijk indien extra hoeveelheden hyaluronzuur beschikbaar zijn voor het lichaam om in de huid te worden opgenomen. Regelmatig gebruik van crèmes die hyaluron bevatten, zoals Pure Rich Cream van M1 Select, gedurende ten minste een maand heeft aangetoond de hydratatie van de huid te verhogen en de hoeveelheid droge huid te verminderen – vooral bij volwassenen. Een goed gehydrateerde huid vermindert ook het ontstaan van rimpels, wat verklaart waarom de huid er gladder uitziet na regelmatig gebruik van hyaluron crèmes.

# 2 Hyaluronzuur kan wondgenezing versnellen
Feit: Hyaluronzuur is een cruciale factor bij de wondgenezing. Hyaluronzuur is van nature aanwezig in de huid, maar de concentratie ervan neemt toe wanneer er een wond is die moet worden gerepareerd”. Hyaluronzuur helpt wonden sneller te genezen door het ontstekingsniveau te reguleren en het lichaam een signaal te geven om meer bloedvaten in het gebied aan te maken.

#3 Hyaluronzuur kan ontstekingen veroorzaken
Mythe: Deze mythe berust op een misverstand. Het meeste hyaluronzuur is geconcentreerd in de onderste laag van de huid, minder in de opperhuid en nog minder in het stratum corneum (de huidbarrière). Alleen in het gebied waar een wond is, is hyaluronzuur overvloediger aanwezig. Wanneer u zich bijvoorbeeld in uw huid snijdt, brengt hyaluronzuur een ontstekingsreactie op gang waarbij de immuuncellen de wond herstellen. Deze ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam. In feite heeft hyaluronzuur een ontstekingsremmende werking, waardoor de huid wordt behoed voor langdurige ontstekingen.

#4 Hyaluronzuur kan botten versterken
Feit: Onderzoek heeft zich geconcentreerd op de effecten van hyaluronzuur op de gezondheid van de botten. Studies hebben aangetoond dat hyaluronzuursupplementen het botverlies kunnen vertragen bij ratten met osteopenie, een voorstadium van osteoporose. Bovendien is uit reageerbuisonderzoek gebleken dat hoge doses hyaluronzuur de activiteit van osteoblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de botopbouw, kunnen verhogen. Hoewel de effecten op de gezondheid van de menselijke botten nog niet zijn bestudeerd, zijn de laboratoriumstudies veelbelovend.

#5 Hyaluronzuur kan worden gebruikt als exfoliant
Mythe: Omdat het een zuur is, kan de term verkeerd worden begrepen, want sommige “zuren” worden in feite gebruikt als scrub in cosmetica. Hyaluronzuur hoort daar echter niet bij. Hoewel het als een zuur wordt geclassificeerd, heeft het niet dezelfde exfoliërende werking als salicylzuur of glycolzuur. Het enigszins afschrikwekkende woord “zuur” kan hier gewoon worden genegeerd, want hyaluronzuur is een molecuul met veel gebonden suikers dat van nature in de huid voorkomt en helpt water aan collageen te binden.

Als u geïnteresseerd bent in de andere voordelen van hyaluronzuur dan alleen huidverzorging, neem dan een kijkje op onze website of maak een afspraak voor een vrijblijvend consult voor een injectable met een van onze gespecialiseerde M1-artsen.