Hyaluron & botox tijdens de zwangerschap: go or no-go?

Hyaluron & botox tijdens de zwangerschap: go or no-go?

 We zijn zwanger! Voor veel stellen opent zwangerschap de deur naar een nieuwe levensfase vol verwachting en geluk. Dat is tenminste het idee. In werkelijkheid ziet het geluk van de toekomstige baby er echter meestal een beetje anders uit. Naast de vele voordelen die zwangerschap met zich meebrengt, zijn er ook enkele aspecten aan de andere kant. Misselijkheid, stemmingswisselingen en een nieuwe lijst met verboden en gedragsregels voor een ideale zwangerschap worden vaak de nieuwe mantra van de relatie en bepalen voortaan het dagelijks leven. Het gebied van esthetiek is helaas geen uitzondering. Hier is de regel: zwangere vrouwen mogen niet worden behandeld met botox of hyaluron.

Hyaluron- en botox-behandelingen tijdens de zwangerschap

Het baren van een gezonde baby is waarschijnlijk de belangrijkste zorg van een zwangere vrouw.Om het welzijn van het ongeboren kind niet onnodig in gevaar te brengen, adviseren artsen over het algemeen elke medische behandeling tijdens de zwangerschap die niet absoluut noodzakelijk is. Hoewel esthetische behandelingen met hyaluronzuur en botox als relatief laag risico worden beschouwd, vormen ze nog steeds medische diensten die een zeker risico voor de moeder en de foetus met zich meebrengen. Hoewel schade veroorzaakt door botox of hyaluronzuur tijdens de zwangerschap nog niet wetenschappelijk is gedocumenteerd, weigeren onze M1-artsen over het algemeen om zwangere vrouwen te injecteren om geen extra risico te nemen en complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Esthetische ingrepen tijdens borstvoeding

Maar hoe ziet het eruit na de zwangerschap? Is de spuit weer bereikbaar tijdens het geven van borstvoeding? Zolang er geen documentatie en publicaties zijn over het gebruik van botulinumtoxine en hyaluronzuur tijdens het geven van borstvoeding, adviseren onze M1-artsen behandeling om mogelijke overdracht van het toxine of hyaluron in de moedermelk uit te sluiten.

Heeft u nog vragen over injectie tijdens de zwangerschap? Onze ervaren M1-artsen adviseren u graag.