HOUD JEZELF GEZOND EN VEILIG TIJDENS COVID-19

HOUD JEZELF GEZOND EN VEILIG TIJDENS COVID-19

HOE VOORKOM JE HET krijgen VAN HET CORONAVIRUS?

Helaas is er veel verkeerde informatie over dit onderwerp. Knoflook mondgorgel, ‘immuunstimulerende’ vitaminen en thee, essentiële oliën, vitamine C en D, neussprays met zoutoplossing zullen geen effect hebben op het voorkomen of behandelen van coronavirus. Veel van de behandelingen die beweren virussen te voorkomen zijn duur en hebben geen gerenommeerd bewijs om deze bewering te staven.

Gelukkig zijn er maatregelen die gratis zijn, wetenschappelijk bewezen zijn en ondersteund worden door de Wereldgezondheidsorganisatie. Maak uw handen regelmatig en grondig schoon, bedek uw mond bij het hoesten/niezen, vermijd het aanraken van uw gezicht en doe aan social distancing. Zo eenvoudig is het echt!

STRESS en omgang

Dit is een stressvolle tijd voor veel mensen, angst en bezorgdheid over een ziekte kan overweldigend zijn. Dingen die je kunt doen om jezelf te helpen:

  • Neem pauzes van het kijken, lezen of luisteren naar nieuwsberichten, inclusief sociale media. Het herhaaldelijk horen van de pandemie kan verontrustend zijn. Vermijd angst bevorderende berichten en lees alleen informatie uit feitelijke, gerenommeerde bronnen zoals Rijksoverheid.nl
  • Zorg voor uw lichaam. Vergeet niet om gezonde, evenwichtige maaltijden te eten. Slaap voldoende. Stop met roken en bescherm uw longen. Sport dagelijks, of het nu gaat om een wandeling buiten of een woonkamer fitness sessie (er zijn vele fantastische gratis apps met thuis oefenprogramma’s beschikbaar).
  • Probeer een routine te onderhouden ondanks dat je op slot zit. Dit houdt in dat je op een geschikt moment wakker wordt, dat je je pyjama uitdoet en dat je een plan voor de dag maakt. 
  • Ontspanning. Probeer deel te nemen aan activiteiten die u leuk vindt, zoals lezen of knutselen. Denk aan meditatie, stretchen, ademhalingsoefeningen en het beoefenen van mindfulness. Ook hier zijn er veel gratis apps met begeleide meditaties beschikbaar. 
  • Blijf in contact. Praat met uw huisgenoten of bel/facetime regelmatig met vrienden en familie.

Zorg voor elkaar

Het is belangrijk dat we allemaal samenkomen als samenleving en elkaar steunen in deze moeilijke tijden. Houd rekening met anderen en vermijd paniekaankopen, wc-papier zal de ziekte niet genezen!  Steun lokale kleine bedrijven, help een oudere buurman met hun boodschappen of bel die vrienden die misschien geen groot ondersteuningsnetwerk hebben. Doe kleine dingen bij je in de buurt; het zijn al die kleine dingen bij elkaar die de wereld beter maken.