DAT IS WAAROM LACHRIMPELS HELEMAAL NIET GRAPPIG ZIJN

Lachregels zijn er niet altijd om te lachen

Lachrimpels zijn een teken van een gelukkig en tevreden leven. Veel mensen beschouwen de fijne lijntjes, die zich meestal geleidelijk aan vormen rond de ogen, neus en mond vanaf halverwege de twintig, als een uiterst aangenaam bij effect van huidveroudering. Iemand met de eerste zichtbare rimpels op deze plaatsen lijkt vaak te lachen en is daarom een aangenaam persoon om bij in de buurt te zijn.

Wanneer lachrimpels rond de ogen, neus en mond niet langer een reden zijn om te lachen
Maar wat halverwege de twintig nog als een sympathiefactor wordt beschouwd, kan tien jaar later als vervelend worden ervaren. Zodra de fijne lijntjes diepe groeven worden, verandert zelfs de vroegere opgewekte persoon snel in een chagrijnige oude man.

Hoe ontstaan lachrimpels?
Net als bij andere rimpels is de belangrijkste reden voor het ontstaan van lachrimpels rond de ogen, neus en mond een afname van de lichaamseigen productie van collageen en elastine. Het gebrek aan collageen en elastine zorgt er op zijn beurt voor dat de huid vet verliest, waardoor ze er dunner en gerimpeld uitziet. Delen van het gezicht waar de gezichtsspieren vaak en herhaaldelijk samentrekken (bijvoorbeeld bij het lachen) zijn bijzonder vatbaar voor de vorming van diepe en blijvende rimpels. De eens zo sympathieke lachrimpels die ons halverwege de twintig nog veel vreugde bezorgden, ontwikkelen zich zo langzaam maar zeker tot steeds diepere groeven die ons gezicht er niet langer vriendelijk, maar knorrig en oud doen uitzien.

Hoe kunnen lachrimpels worden behandeld?
Naarmate we ouder worden, wordt onze huid meer gerimpeld, verslapt en vaal. Het verouderingsproces onder controle houden met natuurlijke remedies en een gezonde levensstijl is mogelijk, maar het is geen oplossing op lange termijn. Voor een blijvend resultaat en een zichtbare vermindering van rimpels zijn behandelingen met hyaluron en botulinum toxine een optie. Terwijl de lachrimpels rond de ogen (ook wel kraaienpootjes genoemd) kunnen worden verminderd door een gerichte injectie met Botox, zijn injecties met hyaluron geschikt voor de behandeling van nasolabiale plooien.

Wie kan er behandeld worden voor lachrimpels?
In principe kan iedereen die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt een behandeling met botulinumtoxine of hyaluron ondergaan. Als een rimpelbehandeling met Botox of hyaluron op jonge leeftijd wordt overwogen, is dat meestal om zuiver preventieve redenen. Een vroegtijdige rimpelbehandeling kan er immers voor zorgen dat ontsierende rimpels helemaal niet ontstaan. Een esthetische behandeling met Botox en hyaluron is echter ook mogelijk voor rimpels die al aanwezig zijn. Terwijl Botox zorgt voor een gerichte ontspanning van de spier en het samentrekken ervan voorkomt, lift het ingespoten hyaluron de lijnen in de huid en vult ze zichtbaar op. Het resultaat is een frisser en jonger uiterlijk.

Onze M1-artsen adviseren u graag in een uitgebreid en vrijblijvend gesprek!